AMANATAZARBAIJAN.com

اما و اگرهاي نمايشگاه کتاب که نبايد مقهور اعداد و ارقامش بود!


اما و اگرهاي نمايشگاه کتاب که نبايد مقهور اعداد و ارقامش بود! گروه فرهنگي: پرونده سي‌وپنجمين دوره نمايشگاه بين‌المللي کتاب تهران، بيست‌ونهم ارديبهشت‌ماه بسته شد

گروه  فرهنگي: پرونده سي‌وپنجمين دوره نمايشگاه بين‌المللي کتاب تهران، بيست‌ونهم ارديبهشت‌ماه بسته شد. آخرين روز از ماراتن 11 روزه ناشران در سي و پنجمين نمايشگاه بين‌المللي کتاب تهران در مصلاي تهران با همه کم و کاستي‌ها و خوب و بد آن، شنبه، بيست‌و نهم ارديبهشت‌ماه، به کار خود پايان داد. اين دوره از نمايشگاه از  19 ارديبهشت  در دو بخش حضوري و مجازي ميزبان بازديدکنندگان بود.
در ساعت‌هاي اوليه با توجه به شروع هفته کاري جمعيت زيادي براي بازديد نيامده بودند اما در ساعت‌هاي پاياني به تعداد بازديدکنندگان دقيقه نودي افزوده شد اين درحالي بود که از بعدازظهر روز پاياني، ناشران به تکاپوي جمع‌آوري و بسته‌بندي کتاب‌هاي‌شان افتاده بودند.
البته برخي از ناشران همزمان آماده رفتن مي‌شدند، پاسخ‌گوي مخاطبان خود نيز بودند، برخي هم وقت خود را صرفا براي بسته‌بندي کردن کتاب‌هايشان گذاشته و درِ غرفه‌هايشان را بسته بودند. 
اما برخي تا آخرين لحظه مشغول فروش کتاب‌هايشان بودند و در اين ميان بودند کساني که به اصطلاح آتش به مالشان زده و کتاب‌ها را با تخفيف‌هاي نامتعارف و فروش ويژه مي‌فروختند؛ اين حراج پاياني کتاب در سال‌هاي قبل هم به چشم مي‌خورد که شايد به اين دليل است که ناشر مي‌خواهد از بار خود کم کند و هزينه حمل و نقل اضافي‌اي ندهد و از طرفي هم کمي نقدينگي براي خود داشته باشد.
 برخي از مخاطبان نمايشگاه هم از اين فرصت حراجي استفاده کرده و کتاب‌هاي مورد نياز خود را با قيمت کمتري خريداري مي‌کردند. بخش کودک نيز تا ساعت‌هاي پاياني همين وضعيت را داشت.
در اين بين غرفه‌داران و کساني که هر روز در نمايشگاه فعاليت داشتند، پايان فستيوال کتابي 11 روز را با گرفتن  عکسي به يادگار جشن مي‌گرفتند .
سخنگوي سي و پنجمين نمايشگاه بين‌المللي کتاب تهران درباره ميزان فروش اين رويداد فرهنگي، گفت: تا پايان روز دهم در بخش حضوري 319 ميليارد فروش داشتيم که 223 ميليارد آن از طريق درگاه رسمي و 96 ميليارد آن از مبادي غيررسمي و کارت به کارت بوده است.
 همچنين در بخش مجازي 178 ميليارد فروش داشتيم که 135 ميليارد سهم ناشران و 43 ميليارد سهم کتابفروشان بوده است. در مجموع 497 ميليارد فروش در بخش حضوري و مجازي تا روز دهم داشتيم. اميدواريم امروز به افزايش تعداد نسخه هم دست يابيم. تا روز گذشته يک ميليون و 50 هزار نسخه بوده که در قالب 590 هزار بسته ساماندهي شده است.
پايان اين رويداد هميشه اين سوال را به وجود مي‌آورد که آيا نمي‌توانست بازه زماني برگزاري نمايشگاه کم باشد يا ناشران کيفي‌تر پا به نمايشگاه بگذارند؟ آيا نمي‌شود نمايشگاه جمع‌وجورتري داشت؟
 هرچند که ياسر احمدوند، معاون فرهنگي ارشاد پيشتر از برگزاري نمايشگاه تخصصي کتاب کودک همزمان با برگزاري جشنواره‌اي ويژه کودکان به ايسنا خبر داده بود که شايد اين موضوع بتواند مقدمه‌اي براي تخصصي‌تر شدن نمايشگاه کتاب باشد تا نمايشگاهي به گستردگي نمايشگاه فعلي نداشته باشيم.
  گراني کاغذ، کتاب کپي و قاچاق، سيستم توزيع، رعايت نکردن کپي‌رايت، جهاني نشدن ادبيات و مواردي از اين دست مانند موريانه به جان نشر و کتاب افتاده‌اند. 
اگر کپي‌رايت داشتيم آيا شاهد اين همه کتاب با عنوان يکسان بوديم؟ اگر سيستم توزيع کتاب درست بود آيا فروشگاهي بودن نمايشگاه توجيهي داشت؟ اما و اگرها بسيار است.
به گزارش امانت به نقل از ايسنا، نمايشگاه کتاب و نفس داشتن نمايشگاه که باعث پويايي کتاب مي‌شود خوب است اما نمايشگاه ما نياز به يک بازنگري دارد؛ از يک مکان دائمي براي برگزاري و ستاد دائمي فعال براي رصد و برنامه‌ريزي اتفاقات تا اصلاح برخي از آيين‌نامه‌ها. به نظر مي‌رسد نبايد مقهور اعداد و ارقام باشيم.


برچسب ها:

تاریخ: 1403/02/31 12:24 ب.ظ | دفعات بازدید: 223 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot
مشاهده مشخصات مجوز در سامانه جامع رسانه‌های کشور