گروه گزارش:دولت چهاردهم با برنامهريزي براي استقرار پهپاد و هواپيما در فرودگاههاي اروميه و تبريز جهت بارورسازي ابرها در حوضه آبريز درياچه اروميه به دنبال احياي اين تالاب بينالمللي است.
درياچه اروميه که موضوع احياي آن به دغدغهاي عمومي طي سالهاي اخير تبديل شده، وضعيت مناسبي ندارد، کاهش بارندگيها و کم آبي در ماههاي آتي باز بحراني شدن اين تالاب بينالمللي را به خصوص در تابستان به يکي از دغدغههاي مردم منطقه تبديل کرده است.
نزديک سه دهه از خشک شدن درياچه اروميه ميگذرد در اين مدت همايش، نشست، جلسات و ستادهاي مختلف با صرف ميلياردها تومان اعتبار براي عبور از بحران درياچه اروميه انجام شده و در دست انجام است ولي اين راهکارها تاکنون تنها توانسته وضعيت را کمي بهبود ببخشد و اين درياچه همچنان با بحران خشک شدن دست و پنجه نرم ميکند.
با روي کار آمدن دولت چهاردهم همانند ساير دولتها احياي درياچه اروميه و توجه به وضعيت اين تالاب بينالمللي مورد توجه ويژه قرار گرفته و قرار است با بارور سازي ابرها اقدامات براي احياي آن وارد فاز عملي تر شود.هر چند بر اساس اعلام مسئولان بارورسازي ابرها در سالهاي گذشته نيز تجربه شده اما جوابگو نبوده است بايد منتظر ماند و ديد با توافق استاندار آذربايجان غربي که دبير کارگروه نجات ملي درياچه اروميه نيز است با وزير نيرو مبني بر استقرار پهپاد و هواپيما در اروميه و تبريز بارورسازي ابرها اجرايي شود، بايد منتظر و ماند و ديد اين راهکار ميتواند وضعيت درياچه اروميه را بهبود بخشيده و آن را به سمت احيا هدايت کند يا نه؟
توافق براي بارورسازي ابرها انجام شده است
مديرعامل شرکت آب منطقهاي آذربايجان غربي در خصوص اعلام خبر از سوي استانداري آذربايجان غربي در خصوص توافق با وزارت نيرو در زمينه بارورسازي ابرها در حوضه درياچه اروميه براي نجات اين تالاب بينالمللي اظهار کرد: برنامهريزي براي استقرار پهپاد و هواپيما در فرودگاههاي اروميه و تبريز جهت بارورسازي ابرها در حوضه آبريز درياچه اروميه در حال انجام است، در ديدار روز گذشته يکشنبه استاندار آذربايجانغربي با وزير نيرو، مقرر شده با استقرار پهپاد و هواپيما در فرودگاههاي اروميه و تبريز، نسبت به بارورسازي ابرها در حوضه آبريز درياچه اروميه اقدام شود.
مجيد رستگاري با بيان اينکه در دو سال گذشته نيز براي بارورسازي ابرها براي احياي درياچه اروميه تجربه داشتهايم، گفت: اين اقدام طرح هزينه بري بوده و منتظر ابلاغ از سوي وزارت نيرو هستيم در صورت انجام بايد به شرايط ابرها و منطقه نگاه کنيم بعد اين اقدام صورت گيرد.
وي با بيان اينکه بارورسازي ابرها به صورت زميني و هوايي صورت ميگيرد، عنوان کرد: هنوز توافق صورت گرفته و جزئياتي از بارورسازي ابرها امسال مشخص نيست در صورت انجام در صورت موفقيت در بارندگيها تأثيرگذار خواهد بود.
رستگاري، با اشاره به وضعيت آبي موجود، تصريح کرد: اگر چه با توجه به شرايط بارشها و کاهش حجم مخازن سدها، تأمين پايدار آب شرب نقاط جمعيتي در اولويت شرکت آب منطقهاي در سال جاري در راستاي عبور از شرايط تنش آبي و مقابله با پيامدهاي ناشي از کمبود آب شرب و حفاظت و صيانت از منابع آب شرب است اما اطلاع رساني دقيق با هدف آگاهسازي مردم به ويژه کشاورزان در خصوص بحث کم آبي بسيار حائز اهميت است.
مديرعامل شرکت آب منطقهاي آذربايجان غربي با بيان اينکه هم اکنون وضعيت درياچه اروميه در شرايط مناسبي به دليل کاهش بارندگيها قرار ندارد، افزود: هم اکنون سطح تراز درياچه اروميه 1270.2 و وسعت درياچه 140 کيلومتر و حجم آب درياچه اروميه يک ميليارد و 630 ميليون مترمکعب است که در مقايسه با مدت زمان مشابه کاهش نشان ميدهد.
رستگاري خاطرنشان کرد: تاکنون 360 ميليون مترمکعب آب به سمت درياچه اروميه رهاسازي شده و با توجه به ميزان آب موجود که از سد سيلوه پيرانشهر به کاني سيب و از آنجا به سمت درياچه اروميه رهاسازي ميشود اين روند تا 15 روز ادامه دارد.
ميزان ورودي آب به مخازن سدهاي حوضه آبريز درياچه اروميه 68 درصد کاهش دارد
کارگروه ملي سازگاري با کمآبي با محوريت درياچه اروميه در وزارت نيرو با حضور استاندار و مسئولان آذربايجان غربي برگزار شد و در اين نشست معاون وزير نيرو در امور آب و آبفا گفت: در ماههاي پيشرو بارش مؤثري را براي هيچيک از نقاط کشور متصور نيستيم و بر اين اساس مصارف با توجه به منابع موجود اولويت بندي ميشود که تأمين آب شرب در صدر اين اولويتها قرار دارد.ميزان ورودي آب به مخازن سدهاي حوضه آبريز درياچه اروميه 68 درصد کاهش را به ثبت رسيده استمحمد جوانبخت با بيان اينکه همه ساله در پايان فصل آبي، برنامه برآورد منابع و مصارف توسط حوضههاي آبريز تهيه و مصارف سال آبي جديد پيشبيني ميشود، ادامه داد: در آخرين به روز رساني صورت گرفته، با توجه به پيشبينيها تقريباً در ماههاي پيشرو بارش مؤثري را براي هيچيک از نقاط کشور متصور نيستيم و بر اين اساس مصارف با توجه به منابع موجود اولويت بندي ميشود که تأمين آب شرب در صدر اين اولويتها قرار دارد
وزارت نيرو و جهاد جلوي تغيير کاربريهاي غيرمجاز اراضي درياچه اروميه را بگيرند
رضا رحماني، استاندار آذربايجان غربي و دبير کارگروه ملي نجات درياچه اروميه نيز ضمن انتقاد از ابلاغ دير هنگام برنامه منابع و مصارف ارائه شده براي سدهاي حوضه آبريز درياچه اروميه از جمله سدهاي بوکان و مهاباد، بر ضرورت ارائه آمار و ارقام صحيح در برنامه منابع و مصارف سدها به منظور تصميمگيري درست و به موقع تأکيد کرد.
وي با اشاره به توسعه و تغيير کاربريهاي غيرمجاز اراضي در سطح حوضه آبريز درياچه اروميه بخصوص در بالادست سدها افزود: وزارت نيرو و وزرات جهاد کشاورزي ميبايست اقدامات جامعي براي جلوگيري از برداشت و مصرف آب در بالادست سدها و سطح حوضه آبريز درياچه اروميه انجام دهند. در غير اين صورت در سالهاي بعد نيز در تأمين آب شرب شهرها با مشکل جدي مواجه خواهيم شد.
درحالي که بارشهاي بهمن ماه سال گذشته جاني دوباره به نگين آبي آذربايجان بخشيده بود، کاهش بارندگي در روزهاي گذشته و افت شديد بارشها در سال جاري، وضعيت اين درياچه را بدتر کرده است.
به گزارش امانت به نقل از مهر ، براساس آمارهاي اخذ شده، سطح تراز آب درياچه اروميه نسبت به سال گذشته کاهش يافته است بايد منتظر ماند و ديد طرح بارورسازي ابرها ميتواند درياچه اروميه را از بحران فعلي نجات دهد يا نه؟