گروه فناوري: با نزديک شدن به فصل تابستان و با افزايش مصرف برق و در نتيجه اعمال برخي خاموشيها در کشور، حوزه ارتباطات هم از اين موضوع بيتاثير نميماند و آنگونه که مسئولان ميگويند خاموشيهاي ناشي از قطعي برق که آسيب زيادي به زيرساختهاي ارتباطي وارد ميکند که با باتريهاي موجود در اين سايتها هم قابل پيشگيري و جبران نيست.
ناترازي برق به معناي ناتواني شبکه در تأمين ميزان برق مورد نياز مصرفکنندگان در برخي ساعات خاص روز است؛ وضعيتي که معمولاً در ماههاي گرم سال و همزمان با بالا رفتن مصرف وسايل سرمايشي بروز ميکند. وزارت نيرو براي مواجهه با اين وضعيت بحراني، بر مديريت مصرف تمرکز کرده و از تدوين 36 بسته مديريت مصرفي براي تابستان خبر داده است.
اين بستهها قرار است با بهرهگيري از ابزارهايي مانند کنتورهاي هوشمند و پايش لحظهاي مصرف، بار مصرفي را تا حدود 10 هزار مگاوات کاهش دهند. تجربه سالهاي گذشته نيز نشان داده که بدون مشارکت مردم و صنايع، عبور از اوج بار تابستان امکانپذير نخواهد بود. صنعت ارتباطات از جمله حوزههايي است که از اين موضوع بي تاثير نميماند، در اين راستا هوشمندسازي انرژي به طور جدي مورد پيگيري قرار گرفت چراکه اين موضوع در دنياي امروز به مسئلهاي مهم براي بهبود کيفيت زندگي و رضايت شهروندان تبديل شده و اين تغييرات ميتواند نقش موثري در کاهش مصرف انرژي، صرفهجويي در زمان و افزايش امنيت داشته باشد.
بارها تأکيد شده است که بايد براي شخصيتهاي حقيقي و حقوقي پروفايلهاي انرژي مشخص کرد تا آنان بدانند سهمشان از حاملهاي انرژي چه قدر بوده و چه ميزان مصرف انرژي داشتهاند. بنابراين سال گذشته وزارت ارتباطات و سازمان فناوري اطلاعات کشور برنامه ملي رفع ناترازي انرژي را با کمک وزارت نفت، نيرو و سازمان برنامه بودجه پيشنهاد دادند تا با استفاده از ابزارهاي هوشمند و سيستمهاي مبتني بر فناوري اطلاعات براي هر فردي يک پروفايل انرژي درست شود و همه اشتراکات آب، برق و گاز و موارد ديگر در حوزه انرژي، مرتبط با پروفايل گفته شده، مشخص شود تا افراد تکليف خود را بدانند و در آن اعتبار انرژي به افراد داده شود. بر اين اساس اعلام شد افرادي که به ميزان مصرفشان از اعتبار انرژي استفاده ميکنند، ميتوانند مازادش را در بازار عرضه کنند.
يعني اگر کسي صرفهجويي کرد، از محل صرفهجويي درآمدي براي او ايجاد ميشود و شخصي هم که مازاد مصرف دارد، ميتواند از بازار آن را بگيرد. با اين روش پيشبيني مي شود که مردم بين 15 تا 20 درصد صرفه جويي کنند.
در اين راستا سيد ستار هاشمي- وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات- اخيرا از ادامه تلاش براي کاهش ناترازيها در کشور خبر داده و گفته است خاموشيهاي ناشي از قطعي برق که آسيب زيادي هم به زيرساختهاي ارتباطي وارد ميکند، با باتريهاي موجود در اين سايتها قابل پيشگيري و جبران نيست و باتري سايتهاي ارتباطي در همه جاي جهان کارکرد محافظتي از تجهيزات را دارند و نميتوان روي آنها براي جبران ناترازيها و پيشگيري از قطع شدن فعاليت سايتهاي ارتباطي در زمان خاموشيها حساب کرد.
در همه جاي جهان باتريهاي سايتهاي ارتباطي فقط براي محافظت از تجهيزات ارتباطي استفاده ميشوند و قرار نيست ناترازي انرژي را جبران کند.
بررسيها و اعلام کارشناسان حاکي از آن است که اين باتريها به طور ميانگين ميتوانند ?? تا ?? دقيقه تجهيزات را حفظ کنند و کارکردشان اين است که اگر جريان برق وصل نشد، تجهيزات را آرام خاموش کنند تا در اثر قطعي ناگهاني برق آسيب وارد نشود. بنابراين اين باتريها نميتوانند به رفع مشکل ناترازيها کمک کنند و سايتهاي ارتباطي را در زمان خاموشيها روشن نگه دارند تا پوشش آنتن و اينترنت همراه برقرار بماند.
استفاده از باتري براي دستگاههاي بي تي اس و مشکلاتي که ممکن است که در پي قطعي برق ايجاد شود، مدتي است مطرح ميشود اما بايد به اين نکته توجه کرد استفاده از باتري ايستگاههاي بي تي اس براي زماني بود که شرايط برق کشور نرمال باشد و در قطعي يک الي دو ساعته اين ايستگاهها از باتريها براي زمان محدودي استفاده ميکردند اما اکنون چند اتفاق افتاده است.
يکي اينکه ممکن است به خوبي از اين باتريهاي تهيه و نصب شده نگهداري و حتي تعويض نشده باشد؛ بنابراين امروز براي سايتهاي بيتياس بايد تاب آوري چهار ساعته در نظر گرفته شود.
بحث ديگري که بايد به آن توجه کرد اين است باتريهايي که براي ايستگاههاي موبايل درنظر گرفتهاند، براساس ظرفيت روزي بوده که براي سايت طراحي شده است. در واقع وقتي سايتي طراحي ميشود يک ظرفيتي پوششي و ارائه سرويس دارد. آن ايستگاهها روزي که محاسبه باتري برايش انجام شده، هم قلمرو پوششياش بزرگ شده، هم ظرفيت مصرفي بالا رفته و هم سرويسهاي جديد به آن اضافه شده است بنابراين آن طراحي ديگر جواب نميدهد.
به گزارش امانت به نقل از ايتنا، محمد محسن صدر- معاون وزير ارتباطات و رئيس سازمان فناوري اطلاعات ايران- که سال گذشته از جزئيات بسته پيشنهادي حل ناترازي انرژي در کشور خبر داده بود در سفر اخير خود به مازندران در اين باره توضيح داده است برنامه ملي رفع ناترازي انرژي توسط وزارت ارتباطات تدوين و به رئيسجمهور و سران قوا ارائه شده و اکنون در حال اجراست. اين برنامه با تمرکز بر تحليل داده و همراهي اجتماعي، به جاي افزايش توليد، بر مديريت بهينه مصرف تأکيد دارد.